Меню Затваряне

Съвсем в кръга на нещата за нещата в кръга

Звучи като игра на думи. Две прости думи: кръг и неща, които са в кръг. Какво е кръгът? Какво може да се случва в един кръг? Какво е Псикомфорт в кръг?

Group in a circle PsycomfortС какво свързваме думата „кръг”? – Изрязани кръгчета за „гердана на мама” в детска апликация. – Двуизмерно изображение за всякаква „топка”, за слънцето и луната. – Важният геометричен символ окръжност с всички математически предизвикателства, вписан в други фигури или съдържащи се в него, диаметрално или радиално пресичан, линейно измерван и кълбовидно умножаван в сфера, цилиндър, конус и в други сложни обемни тела. – Мегалитното светилище Стоунхендж в Южна Англия или пък „оградка” от кубчета за играчките животни на малчугана. – Египетският символ на вечността – пръстеновидно завързана връв, но също и античният символ захапала опашката си змия (уроборос), които наред с колелото като средство за движение изразяват динамичност. В традиционната астрономия кръгче с вписана в средата точка е символичен знак на слънцето, а в алхимията – на съответстващия му метал злато. Кръгът също олицитворява Бога и небето, обединява дуалността Ин/Ян в китайския символ – изконното едно. В дзен-будизма кръгът означава просветлението, съвършенството на човека с изначалния принцип. Играенето на хорà се схваща като „играещи кръгове”, а в други земи поддържа чувство за сигурност в основите на шатрите „типи” в индианските станове и в подреждането при сядане там в кръг. Още интересни подробности може да научим от „Речник на символите” (Бидерман, 2003) или да надникнем в детската градина при „кръгчето” – мястото със столчетата обикновено на килима в занималнята, където групичката от деца е обединена в задружието, където учителката пее и утешава плачещите в малката група или стимулира истинска дискусия в голямата група…

Да видим и големите хора в Кръга. Една стара и много популярна френска песен „Рицари от кръглата маса” (Chevaliers de la table ronde) възпява последователността и увереността на лирическия герой, вдъхновен от жена, да бъде отдаден до сетния си миг на страстта към виното. До смърт и в смъртта. Уикипедия ни казва, че „кръгла маса” е исторически и политически термин за обозначаване на равноправни съвещания и преговори, като се използва и преносно – за мирен начин за достигане на компромисно решение. Кръглите маси в днешно време като че ли не могат да изпълнят функцията си от времето на крал Артур – сред рицарите да няма място за водещ, никой да не е поставен в привилегирована позиция и така всички на нея да са равнопоставени.

Принципът на Кръга, на равнопоставеността и на премахването на бариерите в общуването, на развитието на участниците в дадена група чрез чудната динамика, която се създава в кръга, се реализира във всички групи от хора, които работят в кръг, и чието съзнание се стимулира честно към посоката на целта за всички. Водещият на групата е пръв сред равни по отношение на компетенцията, за която служи като източник на информация и нов опит, а групата в кръг умножава енергията на всеки един от участниците чрез обмена на собствен опит, усет, емоции, чувства, преживявания заедно с другите.

Кръгът е основна подредба за сядане в групите за развитие на Псикомфорт, а също и начална и финална форма за обучението в група на ПСИКОМФОРТ академия.

В кръга става и енергезирането в масовия дръмсъркъл (барабанен кръг), а също и общуването и самоусъвършенстването чрез свиренето в група за самоопознаване, споделяне и сближаване със себе си и с микро/макросвета чрез звуците на барабани и други ударни инструменти и в ритъма – собственият солов ритъм и съзвучието в общия пулс и ритъм на групата.

Може да научите още как се стигна до идеята за първата група по програма „Ритмология” в Русе и за градовете извън столицата на Мартин Иванов – барабанен терапевт, композитор, диригент, перкусионист и водещ на групи за релакс, за укрепване на екипи и изобщо за личностно развитие.