Тест за родителския стрес с доброволци – родители на 11-годишни деца, и незапълнени бройки за друг нов детски тест

Това е покана за доброволно попълване на тест от родители, който след като бъде стандартизиран за България, ще даде възможност много български родители да бъдат диагностицирани и консултирани по проблемите на родителския стрес. Вижте и двете обяви в това съобщение!

hestia1Фондация „Хестия“ привлече като доброволци изследователи и голям брой родители, които попълниха теста Индекс на родителския стрес – 4, Българска адаптацияParenting Stress Index – Fourth Edition (PSI-4) и след статистическа обработка на резултатите да бъдат изготвени нормите за България.

По договор на психолога Петя Чешмеджиева с Фондация „Хестия“ от 24.10.2016 г. настоящата покана беше отправена към родители (осиновители, приемни родители, други наставници, които основно се грижат за детето, без значение от пола и възрастта им) на дете, отговарящо на следните две условия:

 • има навършени 11 години (включително 11 г. 11 месеца до датата на попълване на теста);
 • детето няма проблеми в развитието, свързани с: аутизъм, синдром Хиперактивност с дефицит на вниманието, лека умствена изостаналост, разстройство на речта, ДЦП и други физически нарушения (деца с такава симптоматика са изследвани от други колеги по този проект).

examinea1Специалистите, които ще извършат статистическата обработка на резултатите, не се интересуват от лични данни на изследваните лица. За тях е нужен код, пол и точната възраст на детето. Кодът е съставен от психолога с букви на латиница и цифри с пореден номер, които не се свързват с името на детето. Име, фамилия, пол и дата на раждане на детето (за удостоверяване на точната навършена възраст до месеци) са необходими за регистрация в акаунта на психолога-изследовател в интернет платформата Examinea, където се въвеждат отговори от теста и там ще се генерират после резултатите. Вашите име и фамилия и имейл адрес бяха необходими, за да може да получите резултата от теста във вид на доклад (когато бъде готов към началото на 2017 г.), защото Ви принадлежи. В самия тест за нуждите на статистическата обработка родителите попълват своите пол и възраст.

Като възнаграждение за доброволното участие се предоставят на родителите безплатни резултатите във вид на писмен доклад и консултация по тях. Щом приключи статистическата процедура и бъде възможно генерирането на докладите, те ще бъдат изпратени по имейл на участвалите родители, а възнаградителните консултации ще се провеждат по уговорено с психолога време в Център „Псикомфорт“ – гр. Русе. За участници от други населени места в страната консултацията може да стане по Skype чрез  видео връзка.

Тестът се попълва за 25 мин. в един от вариантите по избор: на хартиена бланка или на компютъра на психолога (в Център „Псикомфорт“), или пък – още по-удобно – онлайн от Ваше интернет устройство – домашния компютър, таблет, айфон или др., след като са предоставени данни за регистрация на детето.

За информация: GSM 0887923413;  e-mail: petia.cheshmedzhieva@gmail.com

Данните за контакт на участниците няма да бъдат използвани за нищо друго освен за свързване по този тест.

По теста за родителски стрес електронните бланки са вече изчерпани.

Още една възможност!

В същия проект на Фондация „Хестия“ се провежда и тест с деца за новия за България Диференциален въпросник за изследване на агресията при деца и юноши (DAF – Differentieler Aggressionsfragebogen), който след като бъде стандартизиран за България, ще даде възможност много български деца да бъдат диагностицирани и консултирани за полезна промяна в поведението им.

Настоящата покана беше за деца (при желание от родителите им), чиято възраст и състояние отговарят на следните две условия:

 • имат навършени 11 години (включително 11 г. 11 месеца) или 14 години (до 14 години и 11 месеца) към деня на попълването на теста;
 • деца без агресивно поведение и проблеми в социализацията и без Хиперактивност с дефицит на вниманието.

Възнаграждението е същото като на гореописания тест.

Тестът се попълва от детето за не повече от 15 минути (16 въпроса с по 4 варианта за отговор) в един от вариантите – на хартиена бланка или на компютъра на психолога в Център „Псикомфорт“, или пък онлайн от вкъщи на домашния Ви компютър или друго устройство с интернет, след като родител ми предостави данни за регистрация и направим уговорка и уточнения за начина на работа на детето по теста.

По теста за деца електронните бланки са вече изчерпани.

За информация: GSM 0887923413;     e-mail: petia.cheshmedzhieva@gmail.com

 

С благодарност за сътрудничеството,

Психолог Петя Чешмеджиева, д-р по педагогика

ISCO-2634-BGRP-0670

Публикувано в Кампании на ПСИКОМФОРТ, Родители, Тестове | Коментирайте

В Барселона – влюбени в модата

Впечатления от три дни, прекарани в Барселона чрез томболата на Mall Rousse „Влюбени в модата“ – 2016 г. Това е втора публикация в сайта в категорията „Човекът, местата и хората“ и отново е посветена не на посетени исторически забележителности, а на човека, неговия дух, неговите стремежи, чувството за принадлежност към своята среда, влюбеност в нея и страст да я съхранява и да я украсява, да я поддържа като своя емблема, да привлича другите чрез нея с достойнство, преглътнал и тъмната страна и цена на величието.

Как се случи? Отново по рецептата на Камата – Христо Стоичков (вижте една теза за късмета в предходния пътепис по повод Неапол), но още за късмета ще споделя накрая.

Барселона' 2016 с Mall Rousse - 107.02.2016 г. – Посещение на мола като място за сигурно бързо намиране на подарък за рожденичка. Обход на магазините там и набелязване на варианти. Избор – рокля с принт в цветове, които много й отиват. Представям си я и се радвам. За всеки случай разглеждам и друг модел. Оп! Смут. Изкушение. Тази е като за мен!… Гледам „картината“ в огледалото. Ама такава хубава картина!… Ако я купи друга жена, на която по-малко й отива, ще бъде съвсем различна картината й в огледалото! Добре, купувам втората за мен. Продавачката казва за някаква томбола. Е, едва ли, но добре, попълвам талончета просто така – от почит към инициативите на хората. Вкъщи – шега. Споменавам Барселона, подсмихват се: „А не ти ли се ходи в Париж!“. После ежедневие с внимание, погълнато от работа и други неща от живота.

16.02.2016 г. – Позвъняване от непознат номер. „Да, аз съм.“. Представят се май от магазин – не чух добре името. Анкета сигурно или реклама. „Барселона ли? Аз ли съм спечелила? Вижте, аз дойдох там, за да купя подарък… Дали е възможно от наградата да се възползва рожденичката, заради която дойдох? Тя ми е много скъпа…“. Изтеглено е моето име. Официално от нотариус и това било оканчателно. Можело само да избера с кого да отида.

2.2Обаче това е съвместен късмет, поведен от скъпата ми племеница заради посещението на мола за подаръка й. Отидох на работата й. Смее се, радва се, но отрича: „А, не, лельо, ти си късметлийката, а как спечели преди и Неапол?…“. Момичето сподели защо не може да предприеме пътуване в определения срок. Няма да издавам тук умилителния й довод, с който, все пак съгласила се с моето убеждаване, че тя е другата титулярка на тази награда, избра да посочи кой да дойде вместо нея – мама. И така към Барселона се запътихме две влюбени в модата – зълва и снаха. В младежките ни години следяхме доставките на хубавите платове по магазините, вадехме трескаво кройки от BURDA и La Mia Boutique и си ги разменяхме, творчески ги променяхме или създавахме оригинални свои модели, дори шедьоври, а после животът ни понесе към грижи и други занимания, за които вече не ни остава време за творчество с рисунка, кредата, линеала, ножицата, шевната машина. Обличаме се като повечето хора – от магазините. Останаха ни обаче рефлексите да оценяваме добрия шев, вложения труд в детайлите. Влюбени в модата? О, но не като следващи новия хит. Просто водени от вълнението по всяка 2.3хубава картината пред очите ни – на близкия човек или непознатия на улицата и… на тръпката по картината в огледалото. С възхищение към замисъла на неизвестен моделиер, технолог, съчетал парчета форми на кройките за пресъздаване на пожелан от него силует с тези цветове, с този десен, и на неизвестни изкусни ръце, изпълнили творбата по този начин. По този начин? А модата какво е?

Защо Барселона за влюбени в модата?

6Съобщението за спечелената Барселона аз посрещнах повече със смут, а всичките ми близки – с еуфория, по една и съща причина – как така пак ме уцели късметът отново след подобен жребий преди три години за Неапол! През двата месеца преди тръгването от време на време ми проблясваше въпросът: защо организаторите са си избрали Барселона като награда в томбола „Влюбени в модата“? Може би е хит сред предпочитанията на често пътуващите; може би този избор има история, която съм пропуснала да прочета от медиите; може би ще разбера, като отида…

Барселона в мозайка

2Впечатленията си за Неапол тогава описах в „щрихи“. За Барселона също не може да се пише хронологически, в лента, нито в щрихи. Може би е била такава и преди сто години, когато се е вдъхновявял Антонио Гауди, създал невероятни архитектурни емблеми за града. С мозайки с цветни парчета керамика, стъкло и метали той е градил, 3.1преобразявал и съживявал всичко, загубило дух във времето – в интериори, екстериори – фасади, архитекурни фигури в паркове, унесен и в миниатюрното, и със замах в големите пространства.

Шахматният мотив е навсякъде – в морскосиньото във фаянса на стълбището в реконструираната от Гауди Къща Батийо (Casa Batlló), в теракота на терасата й, съчетан и с фризова декоративност, в портата от ковано желязо пред работилницата му в имот на мецената му Гюел и в украсата по тухлите отвън на стените на работилницата. Този мотив е и в шарената керамика, по плакати из града, дори на полицейските коли и на якетата на моторните полицаи! Минавате през Парк „Гюел“ и мотивите от приказно декорираните сгради и тераса ще ви се привиждат после навсякъде из града. Не, не халюцинирате и не сънувате. Уверявам ви, че част от пъстрите мозаични мотиви 9ще намерите където и да сте в града, ако спрете и се озърнете наоколо.

Ще се усмихвате на пъстрата мозайка, откривайки я и в храната – в паелята (за нея още нещо по-надолу в този пътепис), в големите тумбести чаши със свежата сангрия – вино, щедро допълнено с портокали и лед, в чашките с нарязани в комбинация пресни плодове на пазара „Букерия“ – всичките много, много вкусни… И се обърквате – дали цветовете в храната ви напомнят Гаудова мозайка, или покривите на негови сгради ви карат да преглъщате, приличащи на сладки млечни, ванилови кремчета, фондан в различни цветове и шприцвани връхчета на кулите. Приближете се, за да откриете отново мозайката в най-различни варианти – глазурен, захаросан или с илюзия за сладолед. Каквото е пожелал да си представи и да построи творецът, вдъхновено му е намирал начина. Начина? А модата какво е?

Барселона – въздух, чистота, уют и свобода

10В каква среда нашето Весело Вътрешно Аз се чувства едновременно свободно, сигурно и уютно? Усещате усмихнато лицето си още при придвижването от летището към сърцевината на града. Широки улици, добре обозначени посоки за престрояване, гладък асфалт, по три ленти в една посока и отделна четвърта за велоалеята. Всичките коли блестят чисти и лъснати, с каквото шофьорите си знаят. Палми и цветя. Всички къщи – от огромните сгради до малките, са боядисани в свои цветове, по балконите – саксии малки и големи отново с палми и цветя. Те извикват погледа ни и от покривите, които са превърнати в тераси.

11Виждаме често полицейски патрули, но това не ни притеснява. Присъствието им е ненатрапчиво, само дава по бащински чувство за сигурност. В дантелите от ковано желязо, каквите често са балконите на сградите, и във формите в стила на Гауди потъваме в майчин уют. В Къща Батийо няма нито двуизмерни ъгли – във форми на прозорци и каси на врати, нито триизмерни – на помещения и трегери. Ръбовете са с вълнообразен контур. Всичко е заоблено, меко като в майчина утроба, в същото време светло и нежно цветно. Кой не би се почувствал щастлив в 12такова невероятно място като в красиво съновидение? Къщата отвън прилича на колективна рисунка, измислена от деца – като детска проекция на страховете от кости, маски, симпатично шарено чудовище с люспи и шипове, но в същото време с балансиращо красиви и нежни цветове за фон и акценти. Къща – произведение, което предизвиква усмивка у минувача по всяко време на денонощието, а вътре – място с непреходна модерност, в което са прегърнати в едно природни символи и форми от несъзнаваното, намерили чрез твореца реална употреба в светло, хармонично убежище от външния свят. Синхрон на всички времена заради начина, по който ваятелят Гауди е дал чрез труда си живот на всяка своя фантазия. Начина ли? Ами модата май това е!

Какво е модата и модата на Барселона

13.1С какво свързваме думата мода? С дефилетата на манекени, с новите стилове, с нови линии в стиловете, създадени в миналото. Модата е и в градския декор на живота ни, в дворовете, в домовете ни. Тя ходи в костюми и реквизити на времето по улиците ни и се прибира в гардеробите ни. За изследователя мода е статистически най-честата величина, стойност, проявление в реда на дадена съвкупност. Във възприятието на западните народи мода е начин, способ, маниер, форма, метод. Има френска детска песен „Savez-vous planter les choux“ (знаете ли да садите зеле) и се припява: „à la mode dès chez nous“ (по нашенски), както „Дилмано, Дилберо, кажи ми как се сади пиперо“. Начинът! Как правят нещата в Барселона? С принципа за удобство, което се цени от всеки – и от местните граждани, и от туристите. Какво е струвало на барселонци от обмисляне на идея и планиране на организацията до ежедневното изпълнение и усъвършенстване на начина, само може да си представим на фона на модата в България, въведена от политиците ни, че „нещата се случват“. Ежедневно от репортажи ги виждаме как се напрягат и хабят енергия в речи и основания, да ги обясняват „нещата“ как предстои да ги планират, калкулират, та чак до отлагане за следващия мандат. В Барселона музеи, паркове, атракциони функционират в единство за удобство на посетителите си нищо, че едни са държавно, други общински, а трети частно стопанисвани. По между им са „артериите“ на червените, синя и зелени маршрутни линии на турстичически автобуси на два етажа на няколко компании и според времето, с което разполагате, вие може да си набележите собствен маршрут – къде да слезете и да поостанете, кога пак да се качите, в кои 13участъци от маршрута само да се возите и да се наслаждавате на Барселона. Предоставени са ви слушалки, за да чувате синхронизирана с приближаването на забележителностите информация на езика, който разбирате, карта, мини каталог с всички места по маршрута с работното им време и с отстъпки за билетите им. Ще се уверите, че по-скъпите билети в някои музеи си струват цената с удобствата на съвременната техника – отново слушалки за записите с информация за особеностите на всяко помещение, мобилно устройство, с чието насочване в дадена посока ви показва автентичното обзавеждане, преди то да е било отнесено в националните музеи. Има и салони за документални филми или фотуси от съответното време, за умалена прожекция на програма „звук и светлина“ върху макет, което видяхме в Къщата Батийо. Такъв е начинът – магнетичната мода на Барселона!

„Саграда Фамилия“ – свещената неспираща съзидателност

14Нека ми простят информираните, вероятно екскурзоводи или пътешественици, за тези редове. Опашката за желаещи да видят отвътре катедралата беше доста голяма, а нашият престой кратък, но пък си дадохме достатъчно време да я обиколим и да я разгледаме отвън, без да бързаме. Наистина огромна. Ако човек, поиска да я снима цяла откъм която и да е фасада и изглед, трудно може да я обхване. Интересен е фактът на продължаващото й строителство вече повече от 130 години. Впечатлиха ме гигантските кранове, които пренасяха високо над главите ни строителен материал, също и работниците, които тук-таме по сградата висят на въжета и нещо майсторят по нея. Отвън ясно се отличават корпуси, строени в миналото, и достроените в съвремието, които са по-светли от старите. Гледах нагоре до измаляване на врата и си мислех: „Тази катедрала може би никога няма да бъде завършена.“. В интернет ще прочетете основание за продължаващия строеж – проектът бил одобрен за изпълнение само от дарения. Имайки предвид обаче солидното образование по строителство и архитектура на Гауди и на колегите му, които са стартирали строежа, 15както и опита им, със сигурност те са можели да планират време за изпълнение на всеки свой проект. Те трябва да са знаели не само, че няма да доживеят завършването на строежа на „Саграда Фамилия“. Дори и да приключи строителството й до 10-20 години, както се прогнозира, подръжката й, ремонтите, реставрациите на по-рано построените части и изваяни скулптури завинаги предстоят. Гледам извисяващия се до небето кран и с усмивка си мисля: „Ами ако създателите на нейния проект са заложили неспиращ строеж?“. Като присъдата на Сизиф да повтаря усилието с търкалянето на огромния камък по стръмния склон отново и отново… Дали някой не е заложил на барселонци участта за едно свещено строителство на катедралата си и живота! Така строителството и историята й никога няма да стоят нито само в миналото, нито само в настоящето и бъдещето. Не е ли това начинът за синхрон винаги с времето – този път задаващ задача на човека да не спира, да е загледан нагоре, да вае, да гради, да се качва и да слиза от високата като планина катедрала, обединяваща вярата на хората в сигурността и подкрепата, които символизира Светото Семейство…

Култовете в Каталуния

Да започнем от култовата паеля, която досущ прилича на нашенски славянски гювеч, но е първа в менюто на всеки ресторант и с цената си привлича чужденците като специалитет на Барселона. Като цветна и вкусова хитова мозайка са и платата с тапас – купчинки от различни мезета от месо, сирене, морски специалитети и други. Пак в сравнение, ако всяко българско ресторантско меню отдели царско място на неизменно вкусния ни миш-маш, сармите лозови или зелеви и всички други традиционни наши ястия, ако им се сложи достойна като спечелили славата си у нас цена, ще има чужденци, които специално заради тях ще идват в България на мястото на онези, които идват за алкохолен туризъм.

От култа към традиционната храна, към чийто вкус ни приобщават барселонци, да забележим и вкуса към 18решенията в художествените подаръци. В магазина към Националния арт музей се удивляваме на красиви бижута – реплики от оригинали, създадени от художници, а също и възстановки на нарисуваните, с които са позирали моделите от известни картини. Има ги и скъпи, и достъпни за всеки джоб според материала на изработката, но във всички случаи много красиви. Дамите може да си вземат чадър с шарката на този от картината на Луис Масриера, отделно или заедно с шал и чанта с мотиви от същия десен. И вече са заразени с художествения дух на Барселона!

19Спускате се по Стъргалото – булевард „Ла Рамбла“, до кея, където извисява снага 60-метровият паметник на Колумб, донесъл слава на града, когато е акостирал там след първото пътешествие до Америка. В близост са дворцовите сгради – на старата митница с пищни орнаменти, на покрива с мощни с големината и излъчването си орли и грифони, вероятно символизиращи пазенето на реда, на старата морска администрация и много други. В близкия градски парк се извисява архитектурна скулпторна композиция на върха със 20златна колесница, фонтани с отново свирепи грифони. На хълма Монджуик е огромната сграда-дворец на Националния музей на каталунското изкуство, от където се спуска известната фонтанна каскада. Като споменах в анонса на този пътепис за тъмната страна на величието на Барселона, може да го имаме предвид за цяла Испания след откриването на Америка и колониалната политика, на която дължи разцвета допреди войните от началото на ХХ век за сметка на разрухата и дори изчезването на други народи и култури. Въпреки това Барселона изглежда прегърнала и светлата, и тъмната част от същността си, оттам и силна и отдадена на 21гражданите и гостите си. Там личи култ към символите на града, емблемите на каталунския бит и култура, към хората символи – Гауди, Пикасо, Хуан Миро и много други техни съвременници. Без да иска, човек от България ще направи сравнението със склонността на нашите географски ширини да се създава и поддържа култ към живи съвременници, дори и в днешно време. И този наш проблем изпъква на фона на поругаваните с кражби на камбани и утвар църкви, рушащи се манастири и къщи-музеи на значими личности в историята ни, национални светини. Само докосвам това сравнение, а вие го довършете сами за себе си кой докъдето може да понесе да се натъжи или ядоса. Барселона не се успива в славата си с паметниците от миналото. Отвсякъде се чува бръмчене на резачки и други съвременни инструменти за строителство и ремонт. И пак да си припомним, че „Саграда Фамилия“ не спира да се строи…

Кавалерството на Късмета

22Хм, а сега малко мозайка и за това, което на мен също ми е любопитно. Този път ми се струва, че късметът дойде като зарадваща компенсация – в момент, в който се ядосвах за отлагани възнаграждения от положен с усърдие труд от предходната година, едно от които за най-справедливата по предмета на дейността си държавна институция. Но не допусках ядът да ме направи хладнокръвна, отхвърляща. Напротив. Лекувах го с неспиращо добро отношение към хората и нещата, които правя. И изведнъж – онова позвъняване, за което разказах по-горе.

Както и в Неапол, късметът ни съпътстваше навсякъде по пътя и в Барселона.

Не знам при ранното резервиране на билетите за самолета да е било възможно да се запазят и места, затова бяхме изненадани, че сме на 6-ти ред и в двете посоки. Остава да гадаем дали компютърът на авиокопманията отново по късмет ни е удостоил с тези хубави места в самолета.

23Две седмици по-рано следях прогнозата за времето от популярен руски сайт за дните на нашия престой в Барселона. С изключение на първия ден го даваха студено и дъждовно. Първият ни следобед сварихме променлива облачност и вятър. Вторият ден беше ветровит, но много слънчев и на открития горен етаж на туристическия бус хванах барселонски тен от слънцето и вятъра. Третият ден беше облачен и хладен, но без дъжд – също идеален за разходки. Последната ни сутрин преди отпътуване за летището вече заваля дъждът.

В първия следобед решихме да се придвижим до Парк „Гюел“ с метрото. На спирките му няма касиери както в софийското метро, а билетите се купуват от автомати. Те са различни видове и за по-сигурно попитахме един служител с униформа кой е подходящият билет за нас и тук ли е спирката към желаната посока. За съжаление той ни заблуди, попътувахме доста, докато се ориентираме отново по картата, и с риск попаднахме в една комична ситуация, от която ни измъкнаха добри хора – младеж и възрастна жена. Те дори ни придружиха до отсрещна спирка и ни окуражиха да продължим пътя си.

Полетът за завръщането се падна на рождения ми ден. Представете си какво е да се завръщаш с ум и сърце, изпълнени с приятни впечатления и преживявания и да се отпуснеш за полета в самолета. И да летиш! Но не „да летиш в облаците“, както му казваме по нашенски, а над облаците – на над 10 километра от земята!…

24После се приземяваш. И помниш, че си бил благодарен и тук, и там, и горе и отново долу, на едни хора, които по силата на късмета ти предоставиха изненадващо разходка в Барселона, организираха я по най-добрия начин и на нас ни оставаше само да се наслаждаваме на пътешествието си.

Качихме се в таксито си на летището в Букурещ и нашият Иван започна да ни подготвя за търпение, защото столичният трафик там вече започва, а изтеглянето по Дунав мост в този период може да трае часове. Какво се случи обаче. Прекосихме като за трафик Букурещ, но на Дунав мост не случихме никаква опашка. На българския пункт имаше само три коли преди нас и преминахме неусетно под усмивката на граничния полицай. „Невероятно!“ – учуден възкликна Иван. „Ами то си е въпрос на късмет…“ – тихо казах аз. „Ако знаеш, Иване, каква късметлийка возиш на задната седалка!…“ – с удивление и смях допълни снаха ми Дидито. От летището до вкъщи пристигнахме за 2 часа и 20 минути.

Малко данни за организацията на пътуването

25Хотелът, който си избрахме от двата предложени, се намира на булевард „Ла Рамбла“ –  с много ресторанти, музеи, театри, безброй магазинчета за сувенири, улични артисти. Започва от голямо кръстовище със спирки на туристическите бусове, долу стига до крайбрежния булевард, където е статуята на Колумб, а отсреща са пристанищата за круизи и яхти. Кеят е с колонади от високо извисени 26красиви палми.

Организаторът Mall Rousse възложи изпълнение на резервации на полет, хотел и трансфери от летище до хотел и обратно на туристическата агенция Travel Mania, откъдето имахме на разположение телефон за свързване при нужда, но такава не се появи през цялото време, за което благодарим и на тях.

Представителката от Mall Rousse, с която комуникирах, ни държеше в течение на всеки етап – от избора на дати и хотел до предоставянето на документите за резервации и застраховки, които 36бяха поели финансово в рамките на наградата от томболата. Ето, значи, откъде този синхрон и комфорт през цялото време – от Mall Rousse са също така влюбени в начина – влюбени в модата! 🙂

Тези субективни впечатления разказах, за да благодаря на организаторите, също в знак на почит към късмета ми и с уважение към всичките над 400 участници в томболата, чийто представител се почувствах и реших по този начин да ги направя съпричастни на помечтаното от тях пътуване.

Публикувано в Човекът, местата и хората | Коментирайте

Ритъмът с Мартин отново в Русе – интерактивно представяне на новата книга на Мартин Иванов – „Звуци от тишината” с нещо повече за русенци

На 23.02.2015 г. Мартин Иванов ще гостува на русенци с двуформатната програма – презентация и свирене с барабани, както преди две години по това време. Този път ще представи новата си книга „Звуци от тишината” с нови щедри вдъхновяващи предизвикателства. Накрая нека ни води ритъмът! Без ноти. Без да се налага да си припомняме някогашни музикални уроци… Сърцето и пулсът знаят всеки тон и ритъм. От Мартин – барабаните, от нас – изпълнението!

Martin Ivanov - LiberaАко за пръв път попадате на информация за Мартин Иванов и за всичко, което го свързва с ритъма, ето една бърза визитка – кой е той и какво изпълва неговата тренингова, образователна, терапевнична и изследователска практика. Следва и програмата на русенското събитие.

„Той е магьосник на ритъма. Емоции и истински истории, базирани на огромната трансформираща сила на ритъма, ще ни поведат към звуците на тишината”

Mартин Иванов е един от онези българи, които са натрупали ценен опит навън, за да се посветят на нещо значимо тук. Той е композитор, диригент, перкусионист и изследовател, който е прекарал 15 години в САЩ и Канада. Завършва престижните Berklee College of Music, Бостън (джаз композиция и аранжиране), University of Memphis и University of Massachusetts (магистърска и докторска степен по изкуствата и композиция), Софийски Университет „Св. Климент Охридски“ (магистър стопанско управление). През годините 2001-2004 Мартин Иванов преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts.
След завръщането си в България, той основава Институт за съвременно изкуство и терапия ЛИБЕРА с основната мотивация да използва творческите си знания както за терапевтични и обучителни практики, така и за създаването и развитието на социални проекти.
Мартин Иванов полага основите на барабанната/ритъм терапия и барабанното фасилитиране в България. Той е официално оторизиран дръм съркъл фасилитатор от световно известната американска компания „REMO, Inc.”. Създател е на програмите Ритмология, Арт Ритъм, Корпоративен Ритъм, Happy Drum (Ритмология за деца), Алхимични Ритъм Лаборатория. Провел е множество обществени, образователни, корпоративни и терапевтични събития, основани на ритъма и изразните средства на ударните инструменти. Положителните вибрации на неговите барабани проникват в нуждаещите се от социална и терапевтична подкрепа затвори, психодиспансери, домове за възрастни, домове за деца, лишени от родителски грижи, дневни центрове за деца с увреждания и онкологични клиники.
Широко популярни са неговите корпоративни ритъм трейнинги, в които се включват световно известни компании като Microsoft, Citibank, Shell, HP, Deloitte, Carlsberg, AVON, Nestle, Renault Nissan и много други. Мотивационен говорител и лектор, използващ езика на ритъма като средство за личностно и колективно развитие. Преводач и издател на книгата „Лечебната сила на барабана” и автор на „Алхимия на Ритъма”. Участник е в разнообразни интервюта, радио и телевизионни програми.

Организация и програма на събитието в Русе

Кога? – на 23 февруари 2015 г. (понеделник) от 18:00 ч.

Къде? – хотел „Рига“, Зала 2 – където беше предното голямо представяне (залата е на мецанина – етажа над партера)

Какво и колко? – разберете надолу от програмата 🙂

Част 1 – Представяне на книгата „Звуци от тишината” – 45 минути

Sounds of SilenceНа предстоящото представяне в град Русе Мартин ще сподели очарователни истории и завладяващи изследвания, демонстриращи качеството на ритъма да влияе благотворно и положително върху нашата креативност, физическо и психическо здраве, личностно и групово развитие.
„Звуци от тишината“ е новата му книга, която ни учи как да си спомним мъдростта, скрита дълбоко в нас самите. Тя дава ключ към отговорите, които можем да намерим във всеки удар на сърцето, всяка следваща глътка въздух, всяка крачка, която правим, всяка дума, която произнасяме.
Ето само някои от интересните неща, които ще имате възможност да научите:
– Принципи на резонанса и увличането и как те ни влияят?
– Какво е имал предвид Ницше с мисълта „Всички наистина велики мисли са заченати по време на ходене“ – как и защо се случва всичко това и как можете да го постигнете?
– Как можете да развиете вашата креативност?
– Как да достигате до гениални открития и да можете да взимате творчески решения?
– Къде се намира нашият истински дом?
– Как да постигнете баланс между ума и сърцето и да се чувствате уютно и комфортно?
– Какво означава „майсторство без усилия“ и как да го постигнем? … и мн. др.
Заповядайте на едно незабравимо интерактивно приключение, в което няма да бъдете пасивни слушатели, а активни участници в разнообразните ритъм игри, упражнения и изненади!
Вход: Свободен.

Част 2 – Практическа Ритъм Сесия с ударни инструменти (барабани) – 45 минути

Drum circle Martin IvanovТова е практическа част, в която всеки желаещ може да се докосне до магията на ритъма, като бъде непосредствен участник (изпълнител) в ритъм сесия, ръководена от Мартин.
Вход: 15 лв.

Заявката за участие става в Център „Псикомфорт“. Запазете колкото може по-рано място в залата за презентация, а с навременно заплащане на входа за втората част – дръм съркъл, си запазвате място в барабанния кръг и един от впечатляващите инструменти на Мартин.

За уговаряне на час за заявката в Център „Псикомфорт“ вижте Контакти.

Нещо от неостаряващия Архив:

Публикувано в Антистрес и ритъм-терапия, Събития | Коментирайте

Специализация за педагогически съветници в Русе на Департамента за учители към Софийски университет

Център „Псикомфорт” е домакин на стартираща в Русе специализация за педагогически съветници на Департамент за информация и усъвършенстване на учители на Софийски университет „Климент Охридски”. Прочетете тук за подновеното записване.

3-та ПКСЗа удобство на педагози от Северен централен регион (области В.Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра) и от други населени места, за които по-близък или по-удобен за обучение е гр. Русе вместо столицата, в Център „Псикомфорт” ще се проведе обучителният курс на Едногодишна следдипломна професионално-педагогическа специализация: допълнителна професионална квалификация по Психология по учебния план на Департамент за информация и усъвършенстване на учители – СУ „Кл. Охридски” (ДИУУ). Обучението приключва със защита на дипломна работа и диплома на ДИУУ за специализация (обява за специализацията в сайта на ДИУУ).

Нужда от квалификация
През последните 20 години длъжността педагогически съветник се развива в унисон с всички трудности на прехода, които оказват влияние и върху българското училище. Поради недостатъчно на брой квалифицирани психолози през първите години тя често е поверявана на педагози. Дори и днес голяма част от педагогическите съветници са педагози, които са се обучавали „в движение” в специализации и тематични курсове. Кратките обучения на фона на натиска на училищната действителност поддържат чувството за неувереност в трудни ситуации заради особености в развитието на дадени ученици, заради проблеми в семействата, заради деликатно усложнени отношения между ученици, учители, родители и др. Въпреки по-застъпената психологическа информираност в днешно време проблемите не намаляват, а често и ни шокират в новините на централните и местните медии със своята драстичност.

Преобладаваща нагласа
Поради все още незавидното възнаграждение на българските педагози у много от тях са се формирали нагласа и очакване допълнителните квалификации да бъдат предвидени от бюджета на средното образование или от проекти, спуснати „отгоре”. Работещите в детските градини и училище често трудно се окуражават да предприемат задълбочени специализации със собствени финансови средства и по-продължително ангажиране с време и усилия.

Добър курс на добро разстояние
Ако вие сте педагогически съветник без психологическо образование и без специализация за вашата длъжност или сте педагог, на когото му предстои да заеме тази длъжност, ако идеята за пристъпване към професионално израстване чрез повече знания и успешност ви изкушава, в Център „Псикомфорт” може да намерите окуражаване и повече информация за ползите от предстоящото обучение.
Курсът е подходящ и за дипломирани психолози, които работят или им предстои да работят в образователната сфера и които биха искали да се квалифицират специализирано в областта на индивидуалното и групово консултиране, на разрешаването на конфликти и на психолого-педагогическата диагностика, приложима за училищна среда.
Ползите от обучението допринасят за вашето професионално самочувствие, за успешност в работата, а това са ползи и за поколенията деца, на които всички се чувстваме длъжници.

Промяна с лична активност
Промяната към добро в държавата ни може да настъпи, ако всички предприемем промяна със себе си. Често това има индивидуална цена в пари, време и усилия, но ако всеки поеме своята такава цена, той би бил по-уверен в действието си в професията и по-конструктивно критичен за отговорността на държавното управление в образованието, което трудно насмогва с промените.

ПСИКОМФОРТ домакинството
Високият професионален стандарт е приоритет в ценностите и дейността на Център „Псикомфорт” със стремеж да стане приоритетна цел и за други специалисти и организации, затова предприе да бъде партньор чрез осигуряване на домакинство на изнесено в Русе обучение за педагогически съветници от града, околността и региона.
Параметри и подробности вижте в пълната обява за обучението в Русе. Записването стартира наново при промяна в условията и се основава на базовия междуинституционален договор със страни – СУ „Климент Охридски“, Департамент за информация и усъвършенстване на учители и Център за психологически услуги и развитие „Псикомфорт“ от 01.11.2014 г. Обявата представя параметрите на обучението: за кого е предназначено; тематичната рамка в учебни предмети; знания, умения и опит, които ще придобият участниците; цена; срокове. Информацията е допълнена с Псикомфорт ангажимент, който ще укрепи опита чрез групова супервизия по реални случаи и казуси от практиката на участниците. Ангажиментът беше популяризиран чрез материал във вестник „Утро“ от 07.01.2015 г. с оповестяване тогава на двоен финален ефект от курса – с 2 дипломи и за специализация, и за Трета ПКС за образованието, което по-късно е ревизирано и отпаднало като възможност не само за ДИУУ, но и за департаментите на други университети в страната, които предлагаха такъв формат, за което Център „Псикомфорт“ не носи отговорност предвид първоначалния междуинтституционален договор с ДИУУ на Софийския университет.

Окончателният срок за приемане на заявки и плащания варира според бройката на заявените участници – до сформиране на група от 10-12 участници.
Следете актуална информация за този курс и други дейности и в кратките съобщения в страницата Календар на ПСИКОМФОРТ събития.

Публикувано в Обучения, Специализация | Коментирайте

ПСИКОМФОРТ публикация за специалисти и родители в полза на децата

Статията „Eфикасност на психокорекционната и компенсаторна работа при деца на 7–9-годишна възраст с минимални мозъчни дисфункции” е вече на разположение в Интернет чрез електронното издание на списание „Педагогически новости” на Русенския университет.

Pedagogicnews_1-2013Разбира се, че самият ПСИКОМФОРТ (наименование, което обединено в краткост представлява Център „Псикомфорт” с неговата дейност) не е автор на публикации, а те са дело на създателката му – д-р Петя Чешмеджиева. Тук ще узнаете за последната към момента научна публикация, а също и за други, свързани с авторката.

Новата публикация в сп. „Педагогически новости”

Статията „Eфикасност на психокорекционната и компенсаторна работа при деца на 7–9-годишна възраст с минимални мозъчни дисфункции” в списанието (издавано от катедра „Педагогика, психология, история“ на факултет „Природни науки и образование“ на РУ „Ангел Кънчев“) за броя през 2013 г. вече не е съвсем прясна, но скоро се появи на разположение в Интернет чрез сайта на списанието. Тя би представлявала интерес за специалисти – психолози, лекари, педагози и др., които работят с проблемите на детското развитие, довеждащи понякога и до разстройство на училищните умения. Описва една от специфичните трудности в детското развитие, която би могла да бъде усложнена или напротив – неутрализирана, в зависимост от наличието на добра обгрижваща среда за детето и родителски стил, който не възпрепятства промените на развитието чрез свои слабости. В резюме тя е фокусирана върху следните наблюдения, които са предмет на научни изследвания, а също и чест проблем за разрешаване в практиката: Децата с дискретни мозъчни дисфункции често не могат да бъдат диагностицирани и техният проблем остава извън случаите, на които се предоставя специализирана помощ в училище. Друга съществена причина за задържане на развитието е неефективен контакт с майката още от кърмаческа възраст, после в ранното и предучилищното детство, който преминава в неефективна помощ за подготовката на уроците. Ефикасно се осъществяват корекция и компенсация чрез активно взаимодействие между учител, родители, психолози, лекари, ресурсен учител и включване на цялото семейство в разширяване опита на детето.

Настройте се за четене на по-дълга статия

Тук правим „мост” към научна публикация, която е по-дълга, отколкото вероятно очакват посетителите в Интернет, които ползват предимно популярни публикации. Но макар и по-дълга, всъщност тя отразява в щрихи предпоставките за проблема и с повече подробности предоставя методика на изследване на конкретен случай и възможните елементите на психологично заключение, така че то да бъде полезно за всички, които подпомагат развитието на детето с такъв проблем. Тази статия в сп. „Педагогически новости” е прелюдия към по-подробно теоретично изследване и споделяне на практически опит, част от предстояща монография на д-р Петя Чешмеджиева.

За публикациите – масови и научни

Интернет потребителите обикновено се ориентират добре кои сайтове предлагат научна и кои популярна информация. Сайтът на ПСИКОМФОРТ се списва с намерение да е популярен и в него научното да е достъпно – както в рубриките от менюто, които са страници на дейности, услуги и тяхната организация, така в публикациите в рубриката „Журнал”. Статиите тук спадат към категорията популярни публикации. Създателката и управител на Център „Псикомфорт” популяризира свои изследвания и професионална практика и в научни публикации – студии и статии (в списания и съавторски сборници) и доклади (в сборници от научни конференции). Предстои издаването на монографии. За да е достъпно възприемането на заглавията на научните публикации, в този сайт те не са представени в стандартната за библиография форма. Колеги, които биха искали да ползват за позоваване някои от тях, може да се свържат и ще ги получат в съответния вид. Оттук нататък в сайта ще се слагат връзки към тях, ако издателят на съответните списания и сборници ги е представил в Мрежата, за да бъдат по-лесно достъпни при интерес от страна на посетителите.

Авторката благодари за информация за цитирания

В попрището на научното публикуване се осъществява обмен – всичко, което допада на даден изследовател от установеното или описано от друг автор, може да бъде предмет на позоваване и цитиране. На дадени етапи от професионалното и научното си развитие авторите имат причини да представят различен тип библиографски справки – списък на своите публикации, както и списъци на публикации на други автори, в които техните са били цитирани. Не от суетност, а от потреба да се отговори на дадено изискване, пък и като обратна връзка за полезността на научните статии, съм благодарна към всички, които изпратят съобщение за такова цитиране. Заявявам и моята нагласа за такъв обмен с всички автори, които съм цитирала и които желаят да се отзова със справка за позовавания и цитати. С почит! – Петя Чешмеджиева, д-р

Публикувано в Детско развитие, ПСИКОМФОРТ, Психологично консултиране, Родители | Коментирайте

Център „Псикомфорт“ кани своите доброволци в тест-кампании от 2012 и 2013 г.

Резултатите от тест WISC-IV – Скала за интелигентност на Уекслър за деца, и Conners 3 – Рейтинг скала за оценка на ADHD (Хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието) са на лице. В ход са безплатните консултации за семействата на децата доброволци на Център „Псикомфорт“, които участваха в апробирането и стандартизирането на българското издание на тестовете.

Conners3_bgПроцедурата по адаптирането, апробирането и стандартизирането за България на тестове за детско развитие беше осъществена с помощта на доброволци – деца и техните родители и учители и изследователи от цялата страна. Център „Псикомфорт“ се включи в инициативата, като покани деца без признаци на проблема, който е предмет на изследване от тестовете. Техните резултати са част от нормативната извадка за нашата страна.

През месеците октомври и ноември 2012 г. бяхаWISC-IV_bg изследвани 50 деца с Conners 3 – Рейтинг скала за оценка на ADHD (Хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието). Тя е част от набора инструменти за изследване на Личностно и емоционално развитие, разработени за нашата страна от издателя OS Bulgaria. Същата организация е съставител и издател на българската версия на WISC-IV – Скала за интелигентност на Уекслър за деца, по който в Център „Псикомфорт“ проведохме лятна кампания през 2013 г. с 35 деца.

Резултатите са на лице и по двата теста и всички участници могат да използват своята безплатна консултация, за да се запознаят с тях или пък да използват срещата за споделяне на друг проблем, свързан с развитието на детето.

Ако сте дете, участвало като доброволец, съобщете на родителите, а, ако сте родител на дете участник, уговорете вашата безплатна консултация, която е награда за приноса ви този тест да бъде в помощ на децата в България, които имат трудности в личностно-емоционалното или интелектуалното развитие.

За свързване за уговаряне на среща изберете предпочитан начин от Контакти.

Още по темата:

 • Ако не сте участвали в доброволната част от процедурата, но бихте искали да се изследва вашето дете, вижте публикацията за клиенти по тази услуга.
 • Още във връзка с услугите за оптимизиране на детското развитие вижте в страницата ПСИКОМФОРТ развитие.
 • Ако работата ви е свързана с деца – в сферата на образованието и социалните услуги, запознайте се с възможностите за обучения в ПСИКОМФОРТ академия по предложени теми или инициирани от вас, които се организират по компетентност на Център „Псикомфорт“, а също и с гостуващи лектори и треньори със собствен голям научен и практически опит.
Публикувано в Детско развитие, Кампании на ПСИКОМФОРТ, Психологично консултиране, Родители, Тестове | Коментирайте

Salve, Napoli! Идвам да те видя!

Впечатления от едно пътуване до Неапол, спечелено чрез играта на вестник „Утро” и MGTravel „Виж Неапол и му се наслади!“. Тук няма да намерите описание на посетени исторически забележителности, а на човека, неговата среда, разбирателството с нея и с другите хора, което характеризира града, вероятно областта и националността.

 psycomfort_napoli_port2Чудех се откъде да започна моя разказ и си спомних, че, летейки наобратно със самолета, почувствах желание пак да рисувам – въображението ми, наситено от пресните впечатления, ми предлагаше многопластови картини и силно вдъхновение. И реших – няма да е хронологически разказ на преживяното, а щрихи в няколко, откроили се в три денонощия, теми.

 За инициаторите и някои разсъждения за Късмета

Всички награди, с които досега ме е почитал животът, са били от конкурси в училище от малките класове до гимназията за рисунки и есета, от положен труд. Винаги съм считала, че нямам късмет в тото и лотария. В играта на вестник „Утро” и MGTravel участвах, защото ми допадаха позитивните послания. Заедно с парченцата от пъзела – снимка на световна забележителност, която се сглобяваше от броевете на вестника за две седмици, имаше каренце с интересна информация за дадения обект, а имейл предложенията за нови дестинации на тази туристическа агенция излъчват ненатрапливи, приятни, позитивиращи покани за пътешественици. Също считах, че ще е голям късмет, ако ме уцелят за малките награди – уикенд в страната ни, но не съм и сънувала, че може да ме изтеглят за голямата награда.

psycomfort_napoli_portНо след като това се случи, за късмета съм склонна да разсъждавам и да говоря, придържайки се към сериозни научни доказателства, сред които най-ярко се откроява това на д-р Стоичков (Христо Стоичков – доктор хонорис кауза на ПУ „Паисий Хилендарски”): „Който играй, печели…”. В така синтезираната от колегата формула 🙂 според мен събираемите в равенството за резултата „Късмет” това са: движението или действието, куражът и преминаването през вътрешните ограждения в процеса на появата и реализацията на късмета. Дни преди отпътуването приключих кампания psycomfort_napoli_hotel2по едно изследване (използвам случая отново да поздравя доброволците и техните родители), в което формулата на д-р Стоичков отново ще се докаже, само че във вида „Който се ангажира, печели.”. Разглеждам резултата не като прост сбор от съставки, а като процес, в който участват и други фактори като катализатори – ускорители и усилватели, но това ще го видим по-надолу в настоящия разказ за хората, които срещнахме, и ситуациите, на които се случихме свидетели.

 Подготовката за пътуването

psycomfort_napoli_asansyorВ офиса на MGTravel с шефа Милен Герасимов маркирахме дни за пътуването с полет Букурещ-Неапол (за тук четящите, които не са от Русе, пояснявам, че, както на времето Тодор Колев пееше в песента „Черно море” – „О, Варна, пристанище на Шумен!”, така Букурещ се утвърди като летище на Русе). Милен ми подари карта на Неапол, в която Деян Герасимов отбеляза нашия хотел, показа ми близостта му до кея и забележителното пристанище, известните замъци и параметрите на неаполското сити (историческия център на града), също StazioneVezuviana, откъдето да потеглим с влак за Помпей, а при желание и до красивия курортен град Соренто. Боряна ни ориентира още за обстановката в хотела и особеностите на старовремския асансьор и ни даде някои практични съвети за улеснение в пребиваването. След заръката на Деян да вземем такси за хотела от тези, които паркират вътре в комплекса на летището, за повече наша сигурност Милен ни разкри някои тъмни страни от характера на злите тарикати сред италианските момчета. Бързам да поясня, че там сред населението те са не повече отколкото у нас, а вероятно и каквото е съотношението им по целия свят сред своето население.

Последва среща с приятели – докторите Ели Иванова (анестезиолог) и Огнян Игнатов (неврохирург), които са посещавали не веднъж Италия и са се разхождали с автомобил по ходилото на Ботуша. Те ме екипираха със своите пътеводител (българско издание на Natoinal Geographic), карта и книжка за забележителности на Помпей и българо-италиански раговорник, за който поради липса на достатъчно свободно време отделих сборно час или два. Още информация си донабавих от интернет.

 Езикът на Хората или изводи за хората и езика, на който се разбират

Като възпитаница на френска гимназия (първия френски випуск на АГ „Гео Милев” – Русе, с поздрав към моите учителки по френски – Вяра Абаджиева, Елена Иванова, Василка Кръстенова) тръгнах с увереност, че с италианците ще се разбирам също така добре, както и с румънците, когато им говоря на френски. Действително служителите по летища, гари, включително таксиметровият шофьор, който ни превози до хотела, и самият хотелиер Марко, както и по-старото поколение италианци, направо си владеят френския на ниво разбиране и в голяма степен за разговор. Други просто те слушат внимателно и ако искат да ти съдействат, те разбират напълно. Как ставаше там това: поздравявам на италиански, продължавам на френски, хората кимат и съвсем адекватно потръгва разговорът на смесица от италиански-английски-френски.

psycomfort_napoli_c-so_garibaldiПо повод езиците и разбирането ето и някои други признаци за това, че добрият късмет ни съпътстваше и в Италия.

След като със служителя на касата на Stazione Vezuviana се разбрахме какъв ще е подходящият билет за нас по линията Неапол-Помпей-Соренто, долу при пероните един от диспечерите ни взе под свое крило кавалерски, показа ни къде да чакаме влака за Соренто и през цялото време ни наглеждаше така, че да сме сигурни и спокойни, пък и той да е спокоен за нас. Имаше основание, защото на две крачки един съмнителен младеж ни държеше и той под око по начин, който активизираше защитните ми рефлекси, формирани спрямо българските мургави джебчийки – силно стисках дръжките на чантата ми и следях psycomfort_napoli_pompeiiвсяко негово движение. (В интернет ще намерите предупреждения да си пазите чантите в Неапол. По тази причина там много добре се разпознават новопристигащите туристи – всички си носят чантите, преметнати по диагонал през рамо, здраво стиснати отпред до тялото, както ходех и аз в началото, но до третия ден се успокоих и вървях свободно, защото опасността е не по-голяма от тази по нашите улици.) Там на перона обаче в близост имаше още един мъж, който ни следеше като охранител. Когато влакът спря на перона, той с тих глас ни каза на чист български: „Ето това е влакът за Соренто!”. Да, беше българин. Седнахме на съседни седалки, заговорихме се и разбрахме за битието му в Италия, грижейки се сутрин за старец в Castellammare, а от следобед до вечерта, работейки като помощник в пицерия в Неапол. С него пътувахме спокойно до Помпей, без да се налага да се озъртаме на всяка предходна гаричка. За този човек от Враца също беше приятен късмет да си поговори със сънародници.

psycomfort_napoli_sorrentoСлед разходката из Помпей, по-късно след слизането от влака в Соренто приближихме да попитаме една женица с колело (решихме, че е местна) как да стигнем до кея. Тя ни разбра и показа откъде можем да стигнем до чудесна панорама към морето. Вероятно разпознала ни като славяни, после каза „Im Russian!”. „Мы болгары!” – възкликнах аз и тя повтори възторжено на руски всичко, което беше казала преди това, и като чу от мен „Большое спасибо!”, все едно ни прегърна с топли очи, в които напираха сълзи от радост.

 Нравите

Това бяха кратички срещи с наш сънародник и с рускиня, но нека сега обърнем вниманието си към италианците или по-точно към южните италианци, ако допуснем, че по дължината на Ботуша нравите са различни.

psycomfort_napoli_balkonКато пристигнахме и се настанихме в хотела първата вечер и се отпуснахме да си почиваме, в един момент мощен мъжки рев изригна с резонанс може би чак до Везувий и си помислих, че това е реакция на футболен гол. Спомних си, че като че ли шофьорът на таксито ни каза, че трафикът в момента е по-натоварен заради футбола. Вероятно хората бързаха да се приберат от работа, за да гледат мач. По-късно разбрах, че в онзи момент „Наполи” са вкарали решаващ гол срещу „Борусия”-Дортмунд в Шампионската лига.

Друг щрих, може би характерен за областта. Представете си, след дълга разходка по неаполските улици, уморени и огладнели, сядаме на пицария. Изядохме си бавно и с удоволствие пицата, доизпихме си биричките и зачакахме сервитьора за сметката. Мина доста време, но се сетихме, че сме в Южна Италия, където хората не са припрени. Чакаме момчето да излезе от ресторанта (седнали сме навън), а в един момент го виждам да се задава отгоре по стръмната уличка с голяма прясна цицина на лявата вежда. Че е имало оправяне на „сметка”, и то по южноиталиански, то е ясно, но после той ни фрасна с двоен бакшиш, което някак обясни напълно цицината, с която вероятно друг по-малко толерантен му се беше разплатил.

psycomfort_napoli_foriaВидяхме мъжка разправа и на живо на ViaForia на тарабите за насипни бонбони и сладкиши, където двама млади търговци се сбиха, а един дон на зряла възраст имитираше, че се старае да ги помири. Интересно – като на филм обаче на живо!

Там хората обилно се поздравяват. Сигурно обичат да се чуват добре и да бъдат чути, та затова могат да говорят бързо или бавно, но с отчетлива дикция и много силно, без да им пука, че и други биха могли да ги слушат. Във влака от Помпей до Соренто до нас седнаха три жени, които очевидно се познаваха, но се срещнаха във вагона. Падна оживен разговор, който заради силния шум от тракането на влака ставаше още по-шумен и въодушевен и при спиране на гаричка изобщо не утихваше. Тази типично италианска атмосфера във влака звуково се изпъстри по трасето допълнително, щом се качиха музиканти – двама румънски роми, от които единият с акордеон, другият с тарамбука, направиха импровизиран концерт и после минаха с чашка, та пътниците да пуснат в нея подкрепа на тяхната артистичност.

 Лежерност и устойчивост

psycomfort_napoli_obeliskАко се вгледаме в хората, ще разпознаем неаполитанците. Дамите в старческа възраст, дори и едва вървящи, са с хубави официални рокли, маникюр, герданче, слънчеви очила. Младите жени са по модата – в този момент с висящи драперии в небрежноелегантен стил в земнисти цветове, често пушат, вървейки по улицата, и с елегантен жест хвърлят фаса на тротоара. Не се шокирайте, там фасовете си ги хвърлят на тротоара може би за по-голяма сигурност пред опасността да се запали кошче с боклук. Затова пък непрекъснато можем да видим чистачи, които не само метат, но и мият гранитните psycomfort_napoli_histor.centerплочки и павета с мокри мопове, както ние си чистим и лъскаме подовете вътре вкъщи. Мъжете също са модерно облечени с дрехи от естествени материи – сега в още топлото време от памук и лен, с мъжки бижута, а в тези дни често с модните летни шалове и черни очила. Ярко цветен филм от хора на фона на достолепните огромни сгради, всяка със собствено лице и дух, дадени първо от архитекта им, после от техните обитатели и граждани като цяло. Много паметници на светии и светски исторически личности, много статуи декорират сградите заедно с пищни орнаменти. На това изобилстват и големите булеварди и площади, и тесните улички, където е трудно да видим фасадата на дадена красива къща, но обитателите на две отсрещни по улица сгради се наслаждават пълноценно на красотата на съседската.

Друго – струва ми се, че в Италия, а вероятно и в повечето градове в Европа, няма или е разрешен за векове проблемът с уличната настилка. От преди 2 хиляди години (със сигурност и много преди това) в Помпей улиците psycomfort_napoli_sorrento_pavajса от големи гладки камъни, с масивни бордюри на тротоарите. В Неапол и Соренто уличното платно е от идеално построен паваж, а тротоарите са или от големи гранитни гладки плочи, или също от павета (плътно наредени, без аралъци като между нашите павета при входа на съда срещу Филхармонията в Русе, където все вървя на пръсти да не ми хлътват токчетата), които в Неапол, Соренто, а може би и в други градове са с „дантелена” декорация от фигурално инкрустиран бял мрамор по тях. И красиво, и надеждно, и вечно!…

Там си спомних как като малка, когато изкопаха паветата от бул. „Цар Освободител” в Русе (през социализма – бул. „Ленин”) и след като подновиха канализацията, засипаха камъни и изляха модерния тогава асфалт. По-нататък в годините съм си мислила, че махнатите павета са използвани за по-стабилна настилка на стръмни улици. Онзи ден приятел, капитан далечно плаване, ми каза, че преди години сигурно сме продали павета на други държави, защото е виждал да се товарят кораби с тях за чужбина…

psycomfort_napoli_tribunali2Спонтанност, неподправеност, без никакво смущение от своето – в Неапол домашното пране се ветрее на балкона като фамилни знамена или виси „на гердан” между два прозореца от отсрещни къщи над улицата. Може би в италианската народопсихология интимното (като която и да е част от дрехата) и свещеното-религиозното (като архитектурните релефи) са си еднакво близки и „прегърнати” по между си, свои, и хората там си ги съчетават в пъстрата декорация на живота си.

Това е колоритът и формите, които се виждат през деня, осветени от слънцето. В тъмното, щом настъпи нощта, градът не утихва. Градът не спи. Чува се машинен шум от събирането на боклука и миенето на улиците и от всякаква сервизна подготовка на новия ден.

Ред по интуиция без нужда от външен контрол

psycomfort_napoli_umberto1Дневният уличен „оркестър” изпълнява фонов тътен на автомобили и солово жужене на всякакви моторетки и скутери. Те ви изпреварват и ви заобикалят отвсякъде. Просто си вървете по пътя си и те гъвкаво ще се разминат с вас, само не се шашкайте – водачите им имат опит. По улиците видях отряди на най-различни подразделения полиция – psycomfort_napoli_policiaжандармерия, карабинери и какви ли не, с различни по вид и цветове униформа – различни нюанси на сиво, синьо, теменуженолилаво. Присъствието им поддържа чувството за сигурност. От друга страна, не станах свидетел на нито един инцидент – уж шеметно движение, но и перфектна саморегулираща се система от участници в него. Шофьорите са изключително търпеливи по светофарите и съм сигурна, че в критични ситуации не се псуват. Да, де, то се знае, че майката там е свещена колкото Мадоната, но вярвам, че не се ругаят като колегите по волан по нашите улици. И като че ли с удоволствие сторват път на пешеходци, от което ви става „грация”.

psycomfort_napoli_protestИ там се натъкнахме на граждански протест – на нашата (до хотела ни) пиаца „Бовио”. Хората бяха обградили и доаранжирали със себе си фигуралния ансамбъл на паметника, имаха си контрол, или по-скоро охрана, от полиция. Италианците също си имат поводи да негодуват, макар че ми се струва, че нашите поводи са много по-големи от техните. Как така равняването по нормите на Европейския съюз изглежда различно в различните страни членки? Там отдавна дори въведоха еврото като разплащателна валута. Търговията обаче днес изглежда някак либерална спрямо дисциплината в българската търговия. В Неапол виждаме през всеки 10-20 метра чернокожи търговци, които разпъват огромни черни папки, превръщащи се в сергия за дамски чанти, бижута, часовници. На ул. „Фория”, както споменах по-нагоре, се продават насипни сладки и бонбони, като само на една тараба те бяха загърнати отгоре с целофан. На останалите хората си ги купуват за спомен с бонус от уличния прах и други флуиди на неаполитанската атмосфера. psycomfort_napoli_tribunali1В тесните пъстри от сергии за сувенири старинни улички като ViaDelTribunali легените с прясна риба са направо на земята, заобикаляни от минувачи и моторетки… Нека ми простят специалистите у нас по хигиена и по икономика и търговия, но ми се струва, че точно в условията на тази голяма и продължителна криза трябва да се даде на хората възможност да оцеляват, да се отпусне с някоя и друга дупчица затегнатият колан на санкциите, за да има възможност за някакъв доход, пък и потребителите да имат по-голям избор на цени според джоба си.

Това е много забележително в Неапол – че градът е запазил своята автентичност въпреки членството в ЕС.

 Вместо обобщение – няколко щрихи от летището в Неапол, преди да отлетим за Букурещ

За сигурност попитах трима служители от различни постове във фоайето къде ще мога да разпечатам нашите бордови карти, защото още беше рано и не беше посочен номерът на гишето ни на таблото. Всеки от тях каза къде, но, че е още рано и това ще стане във „five oclock”. Качихме се на горния етаж, където имаше чакалня. Втренчена в таблета, за да установя връзка с интернет, вниманието ми беше смутено пак от онова гласово изригване като първата вечер. Обръщам се и гледам хора в колона с еднакви тъмносини дрехи (спортен екип) в кордон от други хора. Някои притичваха, охранявани от полицай, а други – със залепен за тях почитател. Ясно, футболисти са – помислих си – които ще летят за някъде и техните фенове ги изпращат (на другия ден, вече в Русе, от новините научих, че „Наполи” са съкрушили „Милан”). Това леко заплесване по изпращането на футболистите допринесе да изостанем от опашките на други две гишета, които са отворили за нашия полет поне един час преди five oclock, но гневът и притеснението, задето ни подведоха за времето при чекинга, бързо ни се изпариха, когато секюрити служителят при скенера за ръчния багаж, поглеждайки личната ми карта, усмихнат възкликна: „Ооо, Булгария! София! Пловдив!…”. Аз усмихната възразих: „Ооо, нооо – Русе, а Данюб!”. Е, нали нямах много време преди пътуването за разговорника и не бях подготвена как звучи Дунав на италиански.

После полетяхме. Но Неапол не свърши. Още е в ума ми и ми дава сюжети за размисъл и за отразяване – в рисувани картини, в разказ, също с образци и опит, който ми се струва ценен за нашето окуражаване да не се обезличаваме в стремеж някой да ни потупа по рамото и да ни похвали, че ставаме тихи, незабележими и перманентно съгласни, „Винаги готови!” да дадем или предадем дори и това, което не са ни поискали.

Преживяването с излитанията и пребиваването там ми напомни и за един специален човек – учителката ни по география от гимназията г-жа Мария Косева, която от началото на демокрацията досега живее в Италия. Но не този факт ми напомня за нея, а незабравимите часове, в които като талантлив водач към чудесата в живота тя ни поканваше да закопчеем и затегнем „коланите” и да полетим към новото знание за чужда страна в урока, а в края на часа – успешно да се приземим. И ние станахме уверени за нови полети и открития за себе си с широко отворени очи.

Благодарна съм на Късмета за това непредвидено пътуване да видя Неапол и да му се насладя, на точната организация на MGTravel и на вестник „Утро”, който беше поместил на страниците си тази възможност. Много се зарадвах, че така се казва и големият неаполски вестник – Il Matino 🙂

Всички тук четящи русенци, знайте, че участието в игрите на вестника води до реални награждаващи преживявания, а как става това – припомнете си научно изведената формула от д-р Стоичков, описана нагоре в този социален пътепис.

Arrivederci, Roma!” – обичаше да казва г-жа Косева в края на часа по география.

Arrivederci, Napoli! Готова съм дойда отново!” – допълвам аз.

Публикувано в Човекът, местата и хората | Коментирайте

Как с ПСИКОМФОРТ сътрудничество можете да оптимизирате навреме развитието на детето от 0 до 6 години

Дали детето се развива като повечето от своята възраст? Има ли препятствия, задържане или пък ускорение в развитието, което също създава напрежение? Може ли да се направи нещо съществено или ще се изчаква с безпокойство догонването на другите? А как ще разберем дали детето вече се справя и кога настъпва промяната? Много на брой въпроси, колебания, проблеми имат разрешение чрез сътрудничеството със специалисти и можете да постигнете такова и с ПСИКОМФОРТ.

Psycomfort Denver IIРазвитието преминава през сложна динамика на растеж и изменение: от микроскопичните клетки, носители на човешкия ген, през въздействието на състоянията и преживяванията на жената до раждането на детето и оттам нататък при многостранното му взаимодействие с обкръжението – контакта с майката и домашната среда, с другите, с педиатъра, в детското заведение с педагози и връстници, в училището, в собствената реализация в разнообразни социални роли в живота.

На различните „отсечки” на този накратко описан „маршрут” организмът и психичното могат да реагират с различен отговор на появили се препятствия – със справяне и повишаване на силата или със задържане и забавяне, с блокирана или затрудняваща се адаптивност заради неумение и несигурност у родителите да я стимулират. Причините може да бъдат и други, включително и особености във функционирането на отделни участъци и центрове в мозъка и нервната система като цяло от трудности при раждането или заболяване през ранното детство, което променя функционирането на дадени органи и това може да влияе на цялостното състояние на детето. Понякога такива проблеми предопределят трайно или бавно коригиращи се увреждания, но много често в сътрудничеството с компетентни специалисти в областта на динамиката на развитието може да се открият областите на задържане и похватите за стимулиране, коригиране, компенсиране, с това и оптимизиране на развитието на детето.

Кои са помагащите възможности на ПСИКОМФОРТ?

 •  Снижава безпокойството при обсъждане заедно с родителите на приложените маркери за диагностика, създава реалистични очаквания според резултатите и проблема, разяснява възможностите за работа с него и настройва семейството за конструктивност и целенасоченост.
 • Прилага Скрининг тест за детско развитие от 0 до 6 години Denver II – кратка процедура за оценяване, която: разкрива дали проявяващите се проблеми се нуждаят от интензивна диагностика или оценяване от страна на организации, специализирани в ранната интервенция, образование, здравеопазване; показва дали детето има нужда от по-нататъшно оценяване; предоставя организирана клинична картина на общото развитие на детето; алармира за потенциални проблеми, като дава представа какво е развитието на детето спрямо децата на същата възраст.
 • Окуражава родителите да бъдат активни и им дава увереност, че всяка оптимизираща промяна е продукт на техните усилия и действия за развитието на детето, дава сигурност с квалифицирана подкрепа и перспектива.
 • Подпомага родителите със знание и ги ориентира към средства и методи, които могат да прилагат с лекота и които биха изпробвали и усвоили.
 • Улеснява родителите за помощно взаимодействие с други членове на семейството, с педиатъра, ако е нужно с други специалисти по развитие – медицински специалисти, логопед, специален педагог, кинезитерапевт, също със специалистите в детската ясла или учителите в детската градина.
 • Усъвършенства непрекъснато своята система от знания, умения, практика, методики за диагностика и развиващи занимания, професионален обмен с колеги, които развиват също на високо ниво компетенциите си в областта на детското развитите.

Какво предлага програмата ПСИКОМФОРТ детско развитие за детето от 0 до 6 години?

 1. Първа консултация за запознаване с проблема, през която родители и психолог преценяват ориентировъчно какви биха могли да са факторите за особеностите в развитието на детето, решават дали ще работят заедно по проблема, в какви насоки ще е изследването на развитието и помощта – при психолога, в семейството и детското заведение, ако детето посещава такова.
 2. Три сесии за изследване на проблема и мерките за повлияване на развитието: две за диагностични процедури и една за обсъждане на резултатите и съвместно съставяне на план за близко във времето стимулиране, корекции в обичайния режим, промяна в родителския подход и др.
 3. Последваща консултация за проверка на ефективността на програмата, обсъждане на трудностите и набелязване на план в перспектива до края на настоящия възрастов период на детето и по-нататък.
 4. Развиващи занимания с ПСИКОМФОРТ, които може да се осъществят също от майката и от други помощници за детето, обучени от психолога (друг член на семейството,  педагог, детегледачка, роднина), които биха могли да се справят с препоръчани типове занимания, умеят да съблюдават детската работоспособност и моменти на настъпване на умора и дозиране на усилията, могат да бъдат последователни и настроени за системна работа.
 5. Други форми за оптимизиране на развитието, които ще откриете в рубриката за услугата ПСИКОМФОРТ развитие, ориентирани към груповото консултиране, което е по-евтино от индивидуалното и е високо ефективно. В тренингите за родители можете да осъществите обмен на опит и знания както със специалистите водещи на тренингите (включително с авторката на българската адаптация на Denver II, която обучава специалисти у нас чрез организацията издател на теста за нашата страна OS Bulgaria), така и с родители, с които споделяте общ проблем, създавате полезни контакти и приятелства за взаимна ценна подкрепа.

ПСИКОМФОРТ призовава родителите на деца в ранна и предучилищна възраст да не се поддават на чувството за безизходица и на отчаяние, както и да не се уповават на времето – че то ще оправи нещата от само себе си по някакъв начин. Начинът е един – действие навреме. Ако е станало закъснение, значи времето за започване е точно сега.

Цените на ПСИКОМФОРТ услугите са на разположение тук в сайта. За въпроси и заявка на започването с желание за сътрудничество изберете начин за свързване от Контакти.

 

Публикувано в Детско развитие, ПСИКОМФОРТ, Родители, Стратегии за справяне, Тестове | Коментирайте

Хиперактивност с дефицит на вниманието – ПСИКОМФОРТ предложение за съдействие

Възможност за тестване, консултиране и съставяне на подкрепяща развитието програма за вашето дете при признаци за нарушения в активността и вниманието в Център „Псикомфорт”.

 Conners3_in PsycomfortАко ви се струва, че детето показва свръхактивност в сравнение с другите деца, като че ли все не може да постои спокойно; ако трудно задържа вниманието си или се разсейва и от най-малките впечатляващи го промени в обстановката или в шума наоколо; ако не може да завърши докрай много започнати неща в игрите или в ученето; ако има тикове; ако поведението му се отличава с емоционална чувствителност, която ви притеснява, или с крайни според вас прояви на противопоставяне и агресивност, може би и с разрушителни действия, бихте могли да се уверите във възможните причини за това и да предприемете мерки, като се насочите към съдействие с точен тест и програма, която може вие да съблюдавате вкъщи, а съдействащите педагози – в училище.

През последните десетина години сред родители и учители се чува все по-често думата „хиперактивност”. За това има редица причини, които в тази публикация няма да разискваме, а ще се фокусираме на възможностите за действие по проблема. Увеличена е склонността това определение да се поставя като бърза диагноза при деца, които се отличават от останалите с по-трудно привеждане към групов ред и дисциплина. За такова обобщение според наблюденията на учителите може да има основания.

Въпросителните по тази тема могат да направят родители и учители съмишленици и партньори в подпомагане развитието на детето, но за съжаление могат да бъдат и разделителен повод за противопоставяне и за взаимно недоверие.

Какво предлага ПСИКОМФОРТ при признаци за такъв проблем?

 1. Гледната точка, че най-ценно за развитието на децата е сътрудничеството между родители и учители, взаимното доверие, споделените усилия с търпение в прилагането на нови подходи и забелязването на резултатите, когато са избрали план за действие, който заедно да съблюдават.
 2. Надеждни тестови методики – след първата консултация в Център „Пикомфорт”, когато родителите споделят своите впечатления и преживявания за проблема, участниците в теста – детето (ако е навършило 8 години), родител и учител попълват отделен въпросник по тест Conners3 Рейтинг скала за оценка на ADHD (хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието), предназначен за уточняване на проблема при деца на възраст 6-18 г., високо ефективен психометричен инструмент, който се използва в много държави,  стандартизиран през 2013 г. за нашата страна от OSBulgaria. След отчитане на резултатите и отличилия се от тях проблем е възможно да се приложат и други методики за доизясняване на затрудненията в развитието на детето.
 3. Правейки това изследване, не забравяме, че детското развитие е непрекъснато и за него влияят множество фактори. Ако обаче според проблема е необходимо и фармакологично лечение, за което е нужно да се постави диагноза, това налага екипно участие на различни специалисти според проявения проблем, в случая лекари. Ако не е нужно медицинско диагностично определение и развитието може да се оптимизира според водещото нарушение в развитието с нов домашен режим на занимания, учене, игри, навици, консултантът и семейството могат да уговарят заедно програма и срокове за приложение, както и критерии и показатели за успешност на изпробвания план. (В първия споменат случай такава програма се съставя екипно с участието и на други специалисти.)
 4. До края на лятната ваканция ПСИКОМФОРТ предложи улеснен старт на изследването в рамките на програмите ПСИКОМФОРТ детско развитие по отношение точно на този проблем: първата консултация с родителите (преди пристъпването към теста) беше безплатна до 01.09.2013 г., а самото изследване – платено по цената на дейността. Целта беше семействата да се насърчат и да имат време да стартират колкото може по-скоро своята домашна оптимизираща развитието на детето програма, преди началото на учебната година с новите училищни предизвикателства. Предложението с тази отстъпка беше валидно от 30.07.2013 г. до 01.09.2013 г. От този срок нататък програмата се реализира по редовните цени за първа консултация + тестване със специализираната методика и други за прецизиране на проблема и планиране на мерки.

Семействата на децата, които участваха доброволно в тестването за стандартизиране в нашата страна на тази рейтинг скала (с попълване на въпросници за детето доброволец от него самото, родител и учител) през месеците октомври и ноември 2012 г. с изследовател Петя Чешмеджиева, могат да уговорят своята безплатна консултация без ограничен срок, когато пожелаят – за резултатите от теста или пък, ако не се интересуват от тях, за споделяне на какъвто и да е проблем, свързан с развитието на детето.

И за доброволците, и за клиентите по това изследване и програма за детско развитие свързването става по предпочитан начин през Контакти тук в сайта.

Научете за още възможности за ПСИКОМФОРТ сътрудничеството за развитието на вашето дете:

 • Информирайте се за вариантите на програмите ПСИКОМФОРТ детско развитие според възрастта на детето.
 • Ако вие сте участник в доброволното изследване за българската стандартизация на този тест, вижте поканата за безплатна консултация, която е отплата за участието в тестването през месеците октомври и ноември 2012 г.
 • Запознайте се с кампанията, която проведе ПСИКОМФОРТ за съдействие на OSBulgaria за стандартизиране на тест за детско развитие в нашата страна. Той е информативен за силата на мисленето на детето и безплатен за доброволците с последваща безплатна консултация по резултатите.
 • Използвайте ПСИКОМФОРТ улеснението за избор на средно училище или университетска специалност или пък първа професия, нова квалификация или нова професионална област за реализация на вашето дете или на вас-самите.

Вижте всички други ПСИКОМФОРТ предложения със срокове.

Публикувано в Детско развитие, Кампании на ПСИКОМФОРТ, ПСИКОМФОРТ, Психологично консултиране, Родители, Стратегии за справяне, Тестове | Коментирайте

Ритъм Презареждане с барабани в Русе на 29 юни – ела и си доведи приятел!

Силно презареждане със свирене на барабани ще изпитат русенци, които се включат в „Ритъм Алхимия Лаборатория #1 – Трансформиране на енергия“ на Мартин Иванов. В този формат ще има много свирене в час и половина.

Drumcircle Rousse 02.02.2013-3Снимка на вестник „Утро“ от дръмсъркъл на 02.02.2013 г. в Русе

„Ритъм Алхимия Лаборатория #1 – Трансформиране на енергия“ е първата, и то голяма стъпка, в постигането на физически и психични сили и баланс, на хармония в себе си и със света на д-р Мартин Иванов, дръмсъркъл терапевт, барабанен фасилитатор на групи за развитие и тиймбилдинг с барабани и перкусии.

В час и половина в града си русенци могат да се почувстват и като на морския плаж, и като взели енергия от свежестта на въздуха по високите езера с водено чрез гласа на инструментите и ритъма въображение и творчески пресъздадени пространства, от релаксиращо отпускане като на топлия пясък до енергийно  „нажежаване“, което под чадъра на водещия е напълно обезопасено от високо напрежение 🙂 Много тонизиране на тялото от вибрациите на барабаните и прочистване на ума от „вредните емисии“ на ежедневието. Не са нужни специализирани познания по физика и енергопреносимост, нито фазомер, токоизправител, електромер, нито пък изолирблант! Енергията, която ще трансформираме в нас и която ще презаредим, няма да бъде засечена от инкасатори, но ще усетим силата, която ще ни държи трайно и най-вече ще узнаем, че има начини сами да я постигаме. Как става това, може да научи всеки от Мартин Иванов чрез философията и методологията, на които се базира неговото познание от науката и от практиката като ритъмтерапевт и барабанен фасилитатор, публикувано в монографията „Алхимия на ритъма“ („По следите на философския камък“).

Ето на какво ни кани авторът и водещ: „Лаборатория # 1” ще бъде високо енергично трансформираща ритъм сесия! Ако искате да полетите и да се освободите от моментната умора, летаргия, подтиснатост или задръжки, заповядайте и задно ще ги трансформираме в светлина и енергия! Нека заедно да се потопим в древното изкуство на алхимията!

Във Фейсбук страницата на събитието д-р Мартин Иванов пояснява, че ще бъдат осигурени инструменти за участниците – барабани и перкусии, но който си има свой и желае да свири на него, може да си го носи. Маестро Иванов е подготвил приятни изненади! За участие в такъв барабанен кръг не е нужно и да имате специализирани музикални познания и опит от свирене. Просто елате и ще се уверите в тази първична човешка способност за свирене на барабан в съзвучие с другите.

Точни данни за събитието в Русе:

  • Датата: 29 юни 2013 г.
  • Денят: събота
  • Часът: 16:00
  • Времетраене: час и половина – 16:00-17:30
  • Мястото: Център „Псикомфорт“ – вижте адрес и данни за връзка и заявка тук в Контакти
  • Организатор: Център за психологически услуги и развитие „Псикомфорт“, лице за контакти: Петя Чешмеджиева
  • Цената: вход за самостоятелен участник – 20 лв., а ако искате да доведете приятел/ка, съпруг/а, колега и т.н. ползвате отстъпка и цената за двойката участници е 35 лв.
  • Срок за заявка с предплащане: за изкушили се в последния момент – до петък до обяд – 28.06.2013 г.

Осигуряване на участие: свързване по избран начин – телефона или интернет; плащане – по избран начин.

Още за ритъма в група:

Публикувано в Антистрес и ритъм-терапия, Групово консултиране, ПСИКОМФОРТ, Развитие на личността, Справяне с неврозата, Събития, Тренинг | Коментирайте