Меню Затваряне

Какво се крие в надписа „Виртуално студио на ПСИКОМФОРТ”

С почит към връзката между светлината с физичната й скорост и цветовете с психичното им отражение

„Светлина! Повече светлина!” – възкликнал в края на живота си поетът Гьоте. Освен като писател, поет, драматург, хуманист, философ и политик Йохан Волфганг фон Гьоте, изявен и като естествоизпитател, има големи заслуги за развитието на науката за цвета. Той определя окото като дължащо своето съществуване на светлината и е завещал следните твърдения: „Висшата възможност за приспособяване на сетивния орган към заобикалящия ни свят представлява цветното виждане.  (…) Истинският подбудител на зрителните впечатления е светлината. Окото реагира на направлението на светлинните лъчи, на светлинната енергия, на спектралния състав и поляризацията.” [Райчев, Р. (2005) Цветовете в изкуството. София, 76-77].

Повече за психологичните аспекти на избора на цветове специално в рисуването любителите на тази тема ще могат да прочетат в предстояща за публикуване монография на създателката на ПСИКОМФОРТ, както и в статии в настоящия журнал.

В тази публикация се разкрива изборът на вида оцветяване на „табелата” на сайта (горе на началната страница).

И така – в началото бе решението надписът да съдържа цветовете от светлинния спектър с отдаване на почит към природните явления и физичната им обосновка, а също и като знак, че нещата, с които ПСИКОМФОРТ информира, и отраженията, с които помага, имат доказана научна стойност или непротиворечивост с аналогични доказани явления и закономерности.

Както често се случва на всички ни, за модел бяха разлистени изображения в Google и погледът много бързо бе привлечен от следната родна снимка, продукт на Национална астрономическа обсерватория Рожен:

Спектър на мъглявината М42 в съзвездие Орион, заснет с обективна призма

Прилагайки тази цветност от спектъра в буквения шаблон чрез Insert WordArt, надписът на сайта стана не само цветен, но и в него се кодираха многобройни символи: на възприятието за цвят, на идеята за светлината като подбудител не само на зрителните впечатления, но и на живота въобще, а също и за скоростта на асоциациите, свързващи цветните и музикалните тонове с валентностите на живота.

ПСИКОМФОРТ благодари на господин Пенчо Маркишки от  Национална астрономическа обсерватория Рожен, който е астроном и фотограф, автор на тази снимка, а също и на статии по фотография, оптика, астрофотография и астрономия, за съгласието да бъде разкрит цветният код в надписа на сайта. Всеки, който би желал да се докосне до магическата цветност на звезди и мъглявини, на лампите в нощния градски пейзаж, която е проекция на светлината им в спектографа, може да се докосне до чудния предмет на неговото вдъхновение на сайта Обсерватория Рожен, на личния канал на Пенчо Маркишки и в книгата му, безплатно достъпна в Интернет – Гид на любителя астроном 2020.