Меню Затваряне

Скъпа ли е цената на психологическата услуга?

В условията на икономическия натиск от повишаваща се безработица, от скачащи цени на горива и храни, от потискащи новини, които все повече стопяват чувството за сигурност, нуждата от психологическа подкрепа става по-силна, но човек се изправя пред цена, която счита, че не може да си позволи, за да не ощетява домашния бюджет.

Bureau 1-1Да, психологическата услуга не се субсидира от държавата както здравните услуги. Психолозите инвестират в квалификациите си след университета, в закупуване и усвояване на методики, чрез които да поддържат добър професионален стандарт, за да предпазват процеса на работа от грешки, и с които могат да ускоряват промяната.

За много хора цената на индивидуалната психологическа услуга е висока. Други биха забелязали, че средната цена за 1 час при психолог не е по-висока от тази за 20 минути при масажист или при зъболекар. Да, при масаж усещаме ефекта на допира върху себе си с ароматните масла и това действа веднага. Така е и при зъболекаря – той работи с машинка, слага лекарство, пломбира… Неговото майсторство действа веднага. Посещението при психолога понякога дава ефект веднага, ако готовността за промяна е назряла до такава степен, че е достатъчно само окуражаване от специалист. Но, ако животът постепенно се превръща в ад от възпрепятствана с годините решителност, от съсипана увереност още от детството или от настъпило примирение с ежедневното манипулиране от някого, тогава от осъзнаването на ситуацията, в която се намира човек, до решението за промяна и постигането и` са нужни повече срещи с психолога. Цената… Цената е усилието на всеки в израстването, за да стане по-уверен, а с това и по-здрав. А цената на психолога е тази, с която нуждаещият се го ангажира да понесе промяната на клиента си чрез неговата професионална издържливост, грижа и мисъл за хората, на които помага. Така е при индивидуалната психологическа услуга.

Различно е при помощта в група. Често цената е многократно по-ниска от тази на индивидуалната услуга, стига хората да приемат, че ще бъдат съпричастни на промяната на свои събратя по страдание или по порив за развитие. В групата всеки има шанс да извърви пътя си не само с подкрепата на психолог, а с повече спътници подобно на изкачването на планина – по стръмните склонове хората си подават ръка, понякога някой поема раницата на друг, ако е много изтощен, но той никога няма да бъде изоставен, ако сам не реши да се откаже от пътя. Психологът е водач, който се грижи всички да извървят пътя до своя връх и да си съдействат, всеки да опознае своя темп и своята сила на катерене, което ще му помогне по-нататък в самостоятелното изкачване и на други трудни височини.

Цената в група е усилието да се извърви пътят, като  изкачването се споделя с други. Цената на психолога, който е водещ на групата, е тази, с която групата го ангажира да бъде съпричастен на всеки участник, да поддържа атмосферата на психична безопасност на изкачващите – да бъде „барометър“ както за групата, така и за груповото „атмосферно налягане“ върху състоянието на всеки един, да стимулира активността и желанието за постигане.

Ние всички многократно плащаме цената за живота ни – усилия, страдание, стрес, вълнение в очакване… Понякога забравяме целта и се объркваме за посоката. Често бързо си ги спомняме, но може и под тежестта на проблемите да се загубим във времето и в пространството ни. Психологът може да носи товара на някого и без да бъде възнаграден, но с неговите си сили той споделя товара на изкачващия се, а тези сили трябва да стигнат да носи товара за своите житейски задачи и да не спира да се тренира със знания и нови умения в трудните изкачвания на загубилите се в планината.