Меню Затваряне

„Комфортът за мен“ – колаж по споделено от приятели

На 25 юни 2010 г. Псикомфорт отбеляза тихо и тайничко рождения си ден, като накара приятелите си от Фейсбук да фантазират на тема „Комфорт“

 Втория си рожден ден ПСИКОМФОРТ отпразнува тихо, като почерпи в много тесен приятелски кръг и с бира. Тъй като приятел сподели, че си тръгва от работа, знаейки, че в хладилника го очакват две комфортни бири, от това дойде идеята да предложа на Фейсбук-приятелите да напишат с какво асоциират думата „комфорт”. Така на 25 и 26 юни 2010 г. за Колажа на Псикомфорт се събраха представите и асоциациите, които поражда тази дума. Надявам се миговете по отпускане и удоволствие от това да са били малкият подарък на Псикомфорт към приятелите, които се решиха да помечтаят.

По случайност или не в асоциирането се включиха по равен брой мъже и жени, като някои от тях описаха повече от една асоциация в израз или в цели словесни картини.

Над 80 % от жените в този колаж свързват комфорта със спокойствието: „Усещане за спокойствие!”; „Баланс, релакс, спокойствие, уравновесеност, вътрешна хармония…”; „Комфорт… замислих се какво е за мен комфортът, определено го свързвам с мързелуване… тишина, спокойствие, тиха музика, интересна книга, а защо не и един професионален масаж :)))”; „За мен комфортът е усещане за спокойствие, безтегловност, наслада и блаженство. Свързвам го с топло пухено одеало, което ме е обгърнало, докато лежа на огромно удобно легло и усещам уханието на бели цветя…”; „Топлина и хармония – близост, споделеност – човек.”.

Има и две определения на дами, които като че ли допускат и по-динамични преживявания: „Присъединявам се към бирата и после много, много пухкави възглавнички… :)”; „Свързвам комфорта с любимите си хора, когато съм с тях ми е най-комфортно :)))”.

Асоциация с омоними при един от господата води към „компот с офорт”, а за друг комфортът е динамиката на сътворението като че ли в микрокосмически и макрокосмически план, което той илюстрира с клипче от Youtube:
Stargate Atlantis Dial WurmlochНо да видим цялата картина, която се разкрива по отношение на комфорта в представите на мъжете: „Комфортът… за мен е състоянието на мързел /от което искам да избягам/.” – тук откриваме като че ли лека съпротива (Аз бягам от теб, Комфорт, но знам, че пак ще ме настигнеш, ще ме хванеш и аз ще ти се предам).

Друг обръща внимание, че преживяването е силно субективно: „За мен комфортът е свързан със състояние, при което човек се чувства в положението, в което иска да бъде, диктувано от неговия мозък. Мозъкът определя комфорта за всеки от нас и е различен за всеки от нас.”. Да, както за някои при отпускането върху удобните меки мебели: „Аз като чуя „комфорт“ и си представям удобен, мек диван или фотьойл…”.

А ето и простори: „Връх Ком, а в подножието му заливче с форт Бояр в него… и аз във форта с тигрите и златото…ухааааа.”; „Сериозно – добро психосоматично здраве, съчетано с висок стандарт на живот… идващ от ренти, а аз нейде в Балкана, край рекичка – спокойствие, тишина, уют…”; „Ааа, забравих, Петя – в колата да си имам флашка с поне 1000 хубави руски песни… това обаче не е комфорт – то е извънземен, галактически кеф…велико…”.

Последен в този ред, но и първи (с двете комфортни бири няколко дни по-рано) обобщи колажа приятел с тези думи: „Едва ли има универсално определение, което да изчерпва комфорта, може би затова често чуваме да го класифицират – психологически, душевен, битов и т.н. И наистина понякога той може да бъде просто удобни обувки. Или една студена бира :)”.

За студената бира със сигурност всички, които обичаме бира, сме съгласни, а за асоциацията с удобните обувки специално аз много му благодаря.

И ако решим да насложим картините, мисля, че всички бихме се съгласили, че след динамично прекарания работен ден и след една студена бира е съвсем извинително, приятно и дори препоръчително да се отпуснем върху пухкави възглавнички на тишина и спокойствие. Дано този словесен Колаж да се е сторил комфортен за всички, които го прочетоха.