Меню Затваряне

Помощ от близки, роднини и приятели

Търсенето на помощ от близки е една естествена стъпка при наличието на проблем и е по-доброто решение отколкото самоизолацията и несподелянето на неприятните чувства в труден момент.

Добре би било децата още от малки да бъдат подпомагани да изразяват своите преживявания, настроения, чувства, което ще ги зарежда със сигурността, че са разбирани, а възможността за споделяне ще намалява тяхната тревожност. От начина, по който общува детето със своите родители или по-големи братя и сестри, зависят в голяма степен моделите на поведение в общуването за живота му на възрастен, а така също и уменията да постига близост и доверие с другите.

Помощта на близките може да бъде много ефективна в труден момент и затова тя обикновено се изследва от психолозите при консултация. Подкрепата отстрани е важен стимул личността да поддържа увереност в собствените сили за справяне с проблема и е специална възможност след това удовлетворението да бъде споделено с тези хора.

Някои от близките може да са сериозен ресурс за оказване на емоционална подкрепа, а в други случаи според нуждите и възможностите – и за материална помощ. Възможно е да има такива от тях, които да са компетентни източници на необходима информация за справяне на личността в нужда с дадения проблем.

Кога помощта на близките е неефективна?

Ако ви дават съвети с липсващи признаци на вникване в проблема ви, на съпреживяване.

Ако предприемат действия вместо вас, заради вас, за които не сте имали възможност за избор или за собствено участие.

Ако продължават да ви подкрепят с отстъпки (в това число и материално), когато е трябвало да спрат, за да престанете да ги манипулирате и най-после да се заемете със справянето ви с проблема.

Това бяха няколко различни случая на липсваща и излишна подкрепа на близки, които могат да бъдат роднини, колеги, приятели.

Да не забравяме и разпространената (не само на нашите географски ширини!) „терапия – на по ракия с приятел”. Известно е в науката, че в ограничени количества алкохолният концентрат и тютюнопушенето намаляват стреса. Но само да не се превишава благотворната доза! Знаем за случаи, когато проблемът се забравя, удавен в абсолютна безпаметност. При изтрезняването обаче, когато започнат да се връщат споменът и контролът на съзнанието ни, можем да се сетим, че той не се разрешава с бутилката, разделена с „разбиращ” приятел.

Прочетете и за останалите посоки:

Прочетете още и за:

  • Проблем – примери за трудни житейски ситуации; желания за постигане на повече успехи, за самоусъвършенстване.
  • Посоки – самосправяне; търсене на подкрепа от близки; помощ от гадатели; помощ от психолог.
  • Справяне – по какво разбираме, че целта е постигната; решенията; удовлетворението.