Меню Затваряне

Оценка на компоненти на познанието безплатно за доброволци в голямо изследване

Партнирайки на Фондация „Хестия“ за стандартизация за България на надеждни инструменти за психологически измервания, в Център „Псикомфорт“ ще се извърши тестване на доброволци, обработката на чиито резултати ще допринесе за определяне на българските норми по новия за нас RIAS-2 тест.

Тестът RIAS-2 оценява вербална (чрез понятия) и невербална (чрез образи) интелигентност, скорост на преработка на информация и памет. Център „Псикомфорт“ кани доброволци от Русе и околностите за следните извадки и ангажимент:

 • Състав 1. Деца от 7 години до 16 години и 11 месеца без специални образователни потребности – 2 тестови срещи за два различни теста
 • Състав 2. Ученици с високи академични постижения (Gifted children) – 2 тестови срещи за два различни теста
 • Състав 3. Лица с диагнози: генерализирано разстройство на развитието (ГРР), синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (АDHD), деца с леко или с умерено умствено изоставане, възрастни с леко или с умерено умствено изоставане, лица с речеви затруднения – 1 тестова среща само по новия тест.

Решението за включване вземете бързо и се свържете (вижте по-долу как), докато не са се попълнили нужните на изследователите бройки за участие.

Какво получават доброволците?

 • Предизвикателство, ако обичат интелектуалните предизвикателства и ако ги влече да се изпитват сами за постижения.
 • Гимнастика за мозъка, стимулирана от задачите, които поставя изследователят.
 • Обратна връзка в отделна среща – също безплатно, след като приключи статистическата обработка на резултатите на всички участници и бъде обявено приключването на процедурата по стандартизацията на новия тест.

С какво се ангажира психологът, който провежда тестовете?

 • Гарантирано съхраняване на лични данни, включително резултатите от изследването, които на организацията издател на теста се предоставят анонимно – в масива с резултатите името се заменя с код.
 • След приключване на стандартизационната процедура – предоставяне на обратна връзка за резултатите само на лицето участник и на неговия родител/настойник.
 • Извършване на тестването при стриктно спазване на противоепидемични мерки, дезинфекциране, лични предпазни средства, редовно проветряване на кабинета, периодично профилактично облъчване на помещенията с UV-озонираща лампа.

Какво да направите, за да се включите?

 • Ако сте дете и искате да се изпробвате на тези интересни тестове – да предоставите настоящата информация на родителите си и някой от тях да се свърже за уточнения с готовност да попълни декларация за информирано съгласие чрез Формата за контакт или по телефона (GSM 0887923413).
 • Ако сте родител на дете или настойник на лице, потенциален участник в посочените по-горе извадки – да изпратите чрез Формата за контакт Заявление на доброволец за тест. В текста на писмото посочвате пол на участника, навършената възраст в години и месеци (примерно 12 г. 9м.),  към коя от горните извадки се включва (Състав 1, 2 или 3, като за Състав 3 посочвате поставената диагноза), телефон за връзка с Вас.
 • При желание за установяване на контакт и подаване на данни по телефона – GSM 0887923413 – Петя Чешмеджиева. Удобно за разговор е сутрин от 8:00-8:45 и вечер. Може да звъните и по друго удобно време за Вас, а ако позвъняването Ви бъде отхвърлено, при първа възможност ще получите обратно позвъняване. Място на провеждане на тестовете: Център за психологически услуги и развитие „Псикомфорт“ – вижте адреса и ориентири в Контакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.